Monday, August 6, 2012

Pemakanan sewaktu hamil

Ramai wanita bila tahu dirinya hamil, perkara pertama yang akan dilakukannya adalah memastikan dirnya mengambil pemakanan yang sihat. Samalah jugak dengan aku, at first trimester aku tahu je aku hamil, asid folic memang aku ambil setiap pagi.


Alhamdulillah, first time menjadi ibu aku langsung tak alah. Tapi selera makan aku hilang sama sekali hinggalah berat badan aku turun mendadak. Memang nampak kurus lah sket pada awal kehamilan tu. Aku cuba makan benda-benda berkhasiat cotohnya susu, buah-buahan dan lain2. Tapi sekejap je lah..lepas tu aku tak makan dah.



Doktor nasihatkan aku supaya tak yah minum susu untuk orang mengandung tu sebab saiz badan aku yang besar ni. Dia takut jika nanti berlaku apa2 yang tak diingini. Dia suruh banyakkan minum soya, tapi aku serious tak berapa suka minum soya tapi aku paksa jugak minum. Sekali tu aku teringin nak minum full cream milk, so hubby belikan dutch lady full cream so itulah minuman aku sampai nak bersalin. Alhamdulillah berat badan maintain jugaklah Lagi satu makanan yang aku suka makan setiap hari adalah kurma. Khasiat segala2nya ada kat kurma. Ramai yang tengok aku makan kurma akan cakap yang anak aku akan cerdik otaknyer nanti. InsyaAllah mudah-mudahan dikabulkan doa kalian.


                                

Bila orang tanya apa yang special aku makan waktu mengandung sebab Adam terlalu cepat boleh sesuatu. Contoh belum sampai 6 bulan dah merangkak dan belum sampai 7 bulan dah boleh duduk dan isinya keras tak lembik.My answer is  I ate dates everyday and also I dont forget to recite Al-Quran at least 3 days a week. Surah amalan aku surah Taubah, Ibrahim, Yusuf dan Mariam. Juga Alhamdulillah senang sangat nak jaga dia. Tak banyak songeh, betul2 menyenangkan anak mama sorang ni. Mama sayanggggg sangat kat Adam.

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI