Monday, January 12, 2009

Think Big by Donald Trump

Kenal tak ngan Donald Trump?Im sure semua orang kenal dia.Manusia terkaya,ada macam-macam business dan macam-macam lagilah.Rancangan The Apprentice memang menjadi kegemaranku.Suka tengok camner diaorang buat sesuat arahan yang diberi,cara depa bercakap,cara depa manage business dan banyak lagilah.Walaupun Donald Trump ni orang US,lantaklah...aku bukan suka kat dia tu,tapi apa yang aku suka adalah pada semangant dan kepala otak dia tu,memang bestlah.Tambahan pulak,sekarang aku dah mulakan business kecil-kecilan ni kan.Jadi walaupun setakat berniaga roti canai,jangan ingat takleh jadi jutawan.Ini bukan angan-angan kosong,yess,mula2 memang tak rasa tapi insyaAllah,kenalah sabar untuk nak tengok yang banyak kan.Okay,tadi ada pergi kat kedai buku kat KLIA ni lah.Belek nyer belek,I saw satu buku ni.Okay ni buku dia.
Nak gak beli tapi sebabkan aku pun tak nak beli barang2 US ni,maka aku just tengok dalam Internet je lah tadi.Dasyat kan...hikks..ah kira apa,marah tu tetap ada.Okay,ada few statements yang aku nak share ngan korang.Inilah kata-kata yang pada aku cukup untuk beri aku semangat dalam business kali ni.

"We all start with small steps. The point is to get us up to the big steps we're all capable of taking. Would you be satisfied taking baby steps throughout your childhood? Would you be thrilled to be crawling when everyone else is already walking? I don't think so. We start small, but we move on. People like challenges. It's our nature. Keep in sync with that basic premise and you will begin moving forward with the momentum necessary for great achievement. Know that it is a natural progression, not some wild scheme from out of nowhere.

We have to learn to walk before we can start sprinting. But that's no reason not to contemplate sprinting even from day one. Apply that to your thoughts, and understand how your mind reveals the future to you. Do you have big plans or small plans? If all you can see on your agenda are small plans, ask yourself why. Then begin to expand your horizons. Sometimes we have to recognize our own smallness of mind before we can do anything about it.

Another way to move forward in a big way is to concentrate on managing your future, not your past. I've seen a lot of people waste a lot of time by dwelling on the past. Learn from the past, but don't stay there. You have to keep the momentum going; keep moving forward, not backwards. Don't focus on the problem when you should be looking at the solution.

Einstein said imagination is more important than knowledge. Easy for him to say, you might think. What he meant, though, was that without imagination and the ability to visualize possibilities, what would be the point of great knowledge? Knowledge is power, unless you choose not to use it. Knowledge is also the foundation of many great enterprises. Put imagination and knowledge together and in no time you'll have something plenty big in your think big tank.

Take the time to think, but don't risk wasting your time. Think Big."


Actually aku nak baca semua dalam buku tu.Tapi nantilah bila dah terbuka hati aku nak beli,aku belilah.Yang penting untuk berjaya tak semestinya aku kena baca semua sampai abis kan.Yang penting skali adalah keazaman untuk berjaya.

3 comments:

Ida said...

Salam kak...

Teringin bangat nih nak merasa roti canai akak before balik OZ...got ur link from yatie...

Hotmama said...

Ida;
eh meh la rasa.....OZ tu mana eak?sorry...ida dok mana?

Men said...

.. sy suka orang ada semangat ingin berjaya .. walupun ada sesetengah orang akan peleceh .." elehh " /.
Teruskan .. kerana .. ingin berjaya kita mesti sanggup menghadapi rintangan .. satu cabaran hebat menanti anda dan suami.
Salam sukses dan Ikhlas dari saya.

Oh ya kalu ingin satu buku motivasi yg tak kurang hebat ..Irfan Khairi ..jutawan Internet .. sudah cukup utk memberi semangat kental dalam perniagaan.