Thursday, January 15, 2009

KLIA-East @ Labu

Hari-hari aku baca pasal kes Air Asia nak bina Airport sendiri kat Labu,Negeri Sembilan.My view as MAHB personnel,I would say that,this project will give a very big impact to MAHB.I just cant understand why Government approved this project as we all know Sime Darby and MAHB is a GLC company.Government should realise that currently MAHB has a very good reputation in handling all airports inside and outside Malaysia.Alasan utama yang diberikan oleh Air Asia dalam hal ini adalah sebab LCCT yang disediakan oleh MAHB adalah terlalu kecil dan tak dapat menampung keperluan mereka.Flight delay banyak pun sebab salah MAHB.FYI,LCCT was build based on Air Asia punya info.Kalau kita tengok International nyer departure lounge lagi kecil dari Domestic lounge kan.Nak tahu tak kenapa?sebabnya adalah,Air Asia inform MAHB that,until 2011,their passengers movement will be 40% International and 60% Domestic.That is why MAHB build domestic lounge bigger than International.Tapi sekarang sudah terbalik iaitu International dah jadi 60%,Domestic lak jadi 40%.Semua ni silap Air Asia sebab bagi info yang salah pada MAHB.Bila dah bagi info silap,sebab tu lah LCCT sekarang bagaikan Pudu Raya,dan rasanya lagi teruk dari Pudu Raya.

Bila MAHB sedar akan keadaan ni,maka MAHB dah spend millions untuk expand current LCCT before they built new LCCT near to Kompleks Bunga Raya in 2011.Bila dah almost 90% siap,tup-tup Air Asia and Sime Darby buat announcement mengatakan yang Government dah approved for them to build their own Airport at Labu.Actually Sime Darby only the developer and Air Asia will be the operator who operate that airport in future.It Cost almost 1.6 Billion dan itu tak termasuk tanah lagi tau.It just about 10 kilometers from KLIA.I just cant imagine how two airports can be operated dalam distance yang begitu dekat.They need their own ATC,their own Runaway and etc...

Finally,semua cost pembinaan akan di caj balik pada passenger.Nama je tiket murah tapi hidden charge ermmm...sama je macam airlines lain.Hari ni aku baca paper Air Asia akan suruh all staff cerita kat malaysian through their blogs or what so ever pasal the advantage on having their own airport at Labu.Ini caranya untuk depa dapat sokongan dari Malaysian untuk buat Airport baru ni.

Me as Malaysian,totally not agree,how about You?????

4 comments:

Yatie SawaNiLa said...

jauhnyenye....

Y u Z z 9071 said...

ada ada je kan..

ok not agree....

Sall said...

Ok, tak setuju gak....

Jauhnya Labu.. baik gi naik kete sendiri terus kalau nak kemana2 dalam Semenanjung ni, lagi selesa..

sabrinaabubakar said...

yeap kak sue..same here not agree..well have to see balik whos' behind all these..KJ is the main achor to Air Asia jadi kenapa gov approved padahal kat Mesia ni dah ada MAHB emm tu kena tanya Pak Lah yek..Pak lah lu pklah sendiri yek jawapan nak bagi kat rakyat...