Monday, December 1, 2008

Phobia

Banyak maksud fobia atau Phobia(in English) nih. Tapi yang semua-semua tahu,fobia secara ringkasnya bermaksud,takutkan sesuatu akibat dari pengalaman buruk yang lepas.Tak semua orang akan mengalami masalah fobia ni,betul dak?Tak semua orang mempunyai pengalaman lepas yang buruk sehingga terbawa-bawa hingga sekarang.Okay,aku nak share ngan korang semua,aku sendiri pernah punya dua pengalaman lepas yang aku takkan lupakan hingga sekarang.Aku tak nak citer dua-dua sebab kekadang ada jugaklah sesetengah perkara yang kita takleh kongsi ngan semua orang,betoi dak.Aku cuma nak kongsi akan satu je pengalaman lepas yang buat aku fobia sampai sekarang.Tapi jangan gelak tau,janji....

Macam ni,Al-kisah....Aku cukup fobia bila drive dan terpaksa melalui selekoh sebelah kiri.Korang leh imagine kan.Ada citer sebenarnyer.Masa tu hujan dan aku tak adalah bawa laju sangat pun,aku nak belok kiri dan aku lalu lah kat satu selekoh ni.Tiba-tiba keter aku berpusing dua kali.Aku takleh nak buat apa masa tu dan nasib baiklah keter tu tak der nak terbalik ke bagai.Benda ni berlaku dalam tahun ni jugak.Dalam hati masa tu,tuhan je yang tahu punyalah takut.Bila keter stop berpusing,aku terdiam je kat dalam keter,aku tepon hubby tapi dia off handphone.Rasa cam nak nangis masa tu.Naib baik kat area KLIA,aku pun kluar tengok keter apa yang kena,Alhamdulillah tak der apa-apa,cuma lampu belakang je yang pecah.Cara keter tu berpusing,seolah-olah aku dah menghentam sesuatu dan aku agak masa tu keter mesti dah teruk.Sebaliknya pulak yang berlaku,aku memang bersyukur lah.Dekat ngan 10 minit aku kat situ,nak drive masuk parking,aku rasa cam takut-takut lagi.Aku relaks dulu dalam keter dan tak lama kemudian,ada kereta peronda MAB lalu,dia pun tolong ubah keter aku dan pelan-pelan aku bawa masuk parking KLIA.

Hampir sebulan selepas kejadian,aku tak ikut jalan tu,aku ikut jalan jauh untuk masuk parking.Lepas tu,aku beranikan diri untuk lalu juga dan sekarang aku okay,aku lalu jalan yang sama untuk ke parking.Cuma selepas kejadian,bukan je selekoh tu aku jadi takut,semua selekoh yang aku lalu dalam dunia ni aku jadi takut.Tak kira lah,aku bawa ke atau orang lain bawa.Kalau aku bawa,aku akan drive se slow yang mungkin,dan lantaklah orang blakang nak cucuk ke nak apa ker,pedulik apa.Aku bawa pelan je kat selekoh,dan kalau masa tu aku naik ngan orang dan kalau dia bawa laju,aku akan pejam mata dan atau pun,aku akan berleter suruh slow.Itulah fobia aku sampai sekarang yang memang dah tak boleh nak buat apa lagi dah.Yang lagi satu fobia ni,ermmm...okaylah just bagi gambaran nyer je,fobia ni lebih kepada kelakuan manusia.Tak yah citer lebih2 lah yer.Itu sajaaa.....

10 comments:

Yatie SawaNiLa said...

AKU PUN ADA PHOBIA BAWAK KETER.....

Hotmama said...

fobia apa yat?

Men said...

sebenar nya ko ni banyak berangan lah hotmama ... sbb tu terbabas ..

Hotmama said...

oklah tu setakat berangan bukan perasan....hikkssss

Sall said...

Uiii.. nasib baik ko ok kan.... lenkali kena lebih berhati2 tau...

Dak Men ni kan, boleh die kata camtu... ermmmmmmmmm......... lelaki sejati konon... :D.

Hotmama said...

su ok sall,tapi lepas kejadian smpi skrg,hubby tak abis2 dok perli....org lain drift,dia pun nak drift sama.hampehh tulll

Jim Broga said...

saya fobia poket kosong...

Sall said...

Ko lik kampung ke raya haji ni?

Hotmama said...

sall,tak blk la...raya kl je

ENDY FATAH JOESOEF said...

Salam Hormat,

Perkenalkan, saya Endy. Kebetulan saya menguasai sebuah teknik yang diberi nama SEFT (Singkatan dari Spiritual Emotional Freedom Technique). Teknik ini saya pelajari dari penemu dan pendiri SEFT, yaitu Ahmad Faiz Zainuddin (Jakarta, 17 Desember 2005). Beliau sekarang terus mengembangkan Teknik SEFT. Untuk itu, ia mendirikan LoGOS Institute ( http://www.LoGOS-Institute.com ). Teknik ini mengklaim mampu mengatasi semua keluhan fobia diatas (InsyaaLloh) dan banyak masalah lainnya baik fisik maupun emosi, bahkan untuk meningkatkan kedamaian hati dan luck factor.
Macam-macam fobia yang dapat diatasi adalah :
Mulai takut Air – Hydrophobia,
Takut Agama – Theologicophobia,
Takut Alat Kelamin – Kolpophobia,
Takut Aliran Udara – Aerophobia,
Takut Alkohol – Methyphobia,
Takut Alkohol – Potophobia,
Takut Amnesia – Amnesiphobia,
Takut Anggur – Oenophobia,
Takut Angin – Ancraophobia,
Takut Angka – Arithmophobia,
Takut Angka 13 - Triskaidekaphobia,
Takut Angka 8 – Octophobia,
Takut Anjing – Cynophobia,
Takut Anjing Laut – Lutraphobia,
Takut Anus – Rectophobia,
Takut Api – Arsonphobia,
Takut Api – Pyrophobia,
Takut Awan – Nephophobia,
Takut Ayam – Alektorophobia,
Takut Ayan – Hylephobia,
Takut Badut – Coulrophobia,
Takut Bahan Kimia - Chemophobia,
Takut Bangunan Tinggi – Batophobia,
Takut Banjir – Antlophobia,
Takut Bapak Tiri – Vitricophobia,
Takut Batu Nisan – Placophobia,
Takut Bau Badan – Bromidrosiphobia,
Takut Bau Bauan – Olfactophobia,
Takut Bau Busuk – Autodysomophobia,
Takut Bawa Mobil - Amaxophobia,
Takut Bawang Putih – Alliumphobia,
Takut Bayangan – Sciaphobia,
Takut Bebas – Eleutherophobia,
Takut Belanda – Dutchphobia,
Takut Benang – Linonophobia,
Takut Benda di Sebelah Kanan – Dextrophobia,
Takut Benda di Sebelah Kiri – Levophobia,
Takut Berantakan – Ataxophobia,
Takut Berbicara – Laliophobia,
Takut Bercinta – Malaxophobia,
Takut Bercinta – Sarmassophobia,
Takut Berdosa – Hamartophobia,
Takut Berfikir – Phronemophobia,
Takut Berita Baik – Euphobia,
Takut Berjalan – Stasibasiphobia,
Takut Berjanji – Enissophobia,
Takut Berkotbah – Homilophobia,
Takut Berlarut – Apeirophobia,
Takut Bersenggama – Coitophobia,
Takut Bertanggung Jawab – Hypegiaphobia,
Takut Binatang – Zoophobia.
Takut Binatang Liar – Agrizoophobia,
Takut Binatang Melata – Herpetophobia,
Takut Bintang – Astrophobia,
Takut Bintang – Siderophobia,
Takut Bintang Berekor – Cometophobia,
Takut Bom Atom – Atomosophobia,
Takut Boneka – Pediophobia,
Takut Boneka Bersuara Perut – Automatonophobia,
Takut Bosan – Xerophobia,
Takut Botak – Phalacrophobia,
Takut Buang Air Besar – Rhypophobia,
Takut Buku – Bibliophobia,
Takut Bulan – Selenophobia,
Takut Bulu Ayam – Pteronophobia,
Takut Bunga – Anthophobia,
Takut Bunga Es – Pagophobia,
Takut Bungkuk – Kyphophobia,
Takut Burung – Ornithophobia,
Takut Buta – Scotomaphobia,
Takut Cabut Gigi – Odontophobia,
Takut Cacing – Helminthophobia,
Takut Cacing – Scoleciphobia,
Takut Cacing Pita – Taeniophobia,
Takut Cacing Pita Babi – Trichinophobia,
Takut Cahaya – Photophobia,
Takut Cahaya dari Utara – Auroraphobia,
Takut Caplak – Phthiriophobia,
Takut Cemburu – Zelophobia,
Takut Cermin – Catoptrophobia,
Takut Cina – Sinophobia,
Takut Corak Baru - Cainophobia
Takut Daerah Perbatasan – Claustrophobia,
Takut Daging – Carnophobia,
Takut Dagu – Geniophobia,
Takut Danau – Limnophobia,
Takut Darah – Hemaphobia,
Takut Debu – Amathophobia,
Takut Debu – Koniophobia,
Takut Demam – Febriphobia,
Takut Demam – Fibriophobia,
Takut Demo – Daemonophobia,
Takut dengan Seks – Erotophobia,
Takut Dewa – Zeusophobia,
Takut Di dalam Rumah – Oikophobia,
Takut di Ejek – Katagelophobia,
Takut di Hipnotis – Hynophobia,
Takut Di pandang – Opthalmophobia,
Takut Diabaikan – Athazagoraphobia,
Takut Dibatasi – Merinthophobia,
Takut Dibenci – Melophobia,
Takut Dicekik – Pnigophobia,
Takut Dicuri – Cleptophobia,
Takut Dihukum – Mastigophobia,
Takut Dihukum Berat – Rhabdophobia,
Takut Dikubur Sendirian – Taphephobia,
Takut Diluar Ruangan – Spacephobia,
Takut Dingin – Cheimaphobia,
Takut Dingin – Psychrophobia,
Takut Dinilai Negatif – Socialphobia,
Takut Diracun – Toxicophobia,
Takut Dirampok – Harpaxophobia,
Takut Disentuh – Aphenphosmphobia,
Takut Disentuh - Chiraptophobia,
Takut Disentuh – Haphephobia,
Takut Disuntik – Trypanophobia
Jadi bagi siapapun yang mengalami kasus ini, silahkan saja datang ke LoGOS Institute. Setiap hari Minggu (jam 10:00 - 13:00) ada Preview Gratis mengenai SEFT ini. Bisa langsung coba terapinya juga. Jangan kuatir. Free of Charge. Syaratnya, Anda tinggal ketik NAMA ANDA kemudian kirimkan ke SMS Center LoGOS Institute di 081807788120. dan langsung datang di Hari Minggunya dengan Alamat : Jl. Raya Jatiwaringin No. 24 Kavling K. Jakarta Timur. Telp. 021-86605151 ext 0. Penjelasan mengenai SEFT juga bisa dilihat di http://LOGOSSEFT.Blogspot.com
Semoga Informasi Ini Bermanfaat.
Salam Sejahtera.

Wassalam Wr. Wb.,


Endy Fatah Joesoef
0818991915