Wednesday, October 15, 2008

Perigi Hang Tuah

Okay,ni nak sambung balik citer pasal jalan-jalan kat Melaka.Lepas je balik dari kota A'Famosa,kami terus pergi ke Perigi Hang tuah.Tujuan asal untuk beli belacan.Aku suka sungguh belacan melaka ni,sedap tau especially kalau buat sambal belacan.
Ha,ni rupanyer perigi Hang Tuah(Special pada sesapa yang tak pernah tengoklah)


Ada satu masa dulu dimana Melaka tak hujan langsung dan ada masalah air kat Melaka ni kan,ramai penduduk datang ambik air kat perigi ni tapi dengan kuasa Allah,air ni langsung tak kering.Perigi Hang tuah ni dibuat oleh Hang Tuah sendiri masa dia dalam perjalanan ke Gunung Ledang.I'm not sure sangatlah tapi ni apa yang di katakan oleh orang.My hubby sedang mencuba kebolehannya untuk ambik air dari dalam perigi ni.Tak semua orang boleh tau nak cedok air dari perigi.Aku sendiri tak berapa pandai.

Pastuh dia cuci muka dia,katanya mana tahu kot-kot pasnih leh putih macam laksmana Cheng Ho.

Apa-apa ajelah papa,putih ke hitam ke,mama tetap sayang tau.I love the way you are.Cewah,dari sejarah leh feeling lak yer.

6 comments:

Eina said...

sue...pening ke apa...awat shoutmix kat blog k ina tu...

Hotmama said...

ha'ah eak....hihihi,mmg tgh pening

Sall said...

Hahahahha.. ko ni kan... memang tau... Sal dah jawab kat sana.

Jim Broga said...

BErapa dalam perigi dia Sue? Cakap ngan An, buat apa basuh2 muka... mandi je terus kat situ...

anuar said...

kalau ikot kan hati aku dah lama aku beradam dalam perigi tu..takut nnt mlk tak ada air susah lak kan

izzamil said...

..nk mandi ker berendam ker ...beradam ker ? tak kidsah lah bangggg .. jangan "membuang" dah lerrrr .... Toksid merbahaya kelas 'A' ...