Tuesday, February 22, 2011

True Friend

Huh...sejak dua menjak ni I really busy at work. Dalam 2-4 bulan ni aku nak kena cover my office mate yang tengah cuti bersalin. So dah cover hat yang tu....I kena travel a lot la and at the same time I can meet a lot of friends too. Macam semalam aku baru balik dari Langkawi. Best nyer staff2 kat sana, very friendly dan layan aku macam tetamu. So, walaupun first time pergi sana untuk keje, but I felt like at home tau. Macam dah lama sangat kenal depa ni. This Friday nak pi Penang lak, lepas tu apa lagi....cabut balik kampung ler kejap, Ahad baru fly balik KL. Monday nyer plak, nak gi Kota Kinabalu pulak for two days. Best sangat2... Sometimes aku bersyukur sangat aku masih bekerja, boleh bersosial...tapi ada batas beb (clubbing excluded). Even dulu aku agak jahat tapi since dah pakai tudung penuh ni dan most important, dah berkahwin kan....clubbing2 semua tu out of thinking terus. Buat apa, dah bertudung2 semua tapi mulut masih dok teringat maksiat2 lama2 dulu yang pernah buat. Aishhhhh tak paham betoi ngan sesetengah manusia ni. Bangga sungguh yang dulu pernah pi clubbing. Awat tak pi cerita yang dulu sedap dok bermaksiat bagai....Yang tu tau plak tutup kan. Biasalah manusia macam2 pe'el nyer.

Alamak, dah out of topic ni, mukhadimah panjang benar. Actually saja nak share pasal pemahaman aku mengenai makna "true friend" atau orang melayu cakap "kawan sejati".
True friend ni kan, adalah seorang yang akan jaga hati kawan dia. Sedikit pun takkan menyakitkan hati kawan dia. Dan yang paling penting dia kena ingat...kawan dia tu bukan hanya untuk dia. Kawan dia berhak dan bebas untuk berkawan dengan sesapa yang dia suka dan kemana saja yang dia suka.

Aku nak bagi contoh lah..baru2 ni ada kawan aku ni yang agak rapat and sekarang dah BFF pun. Bila dia turun KLIA ke kan, dia mesti call cakap nak jumpa. Tak derlah pulak dia bagi alasan macam2.....takut aku tido lah bagai. Yang penting dia call dan bagi tahu that she was here....lepas tu up to me la, samada boleh pergi ke tak. And as her BFF too....op course I will go and meet her kalau dah memang waktu tu aku free. Itu baru "true friend".

Contoh yang kedua, kalau dia ada jual apa2....dan bila BFF dia ni menolak untuk tak nak cuba lagi ke apa...maybe waktu tu dia ada ekonomi problem ke kan...so as her BFF, kena terima. Tak yahlah pulak tup..tup kluar status kat FB siap tulis "wanna know your true friend, start your business". Apa ke jadah nyer tu?????tu bukan true friend....itu "tolol friend".

Last but not least, kalau dah kawan tu pi rumah hanya semata2 nak menghantar ole-ole la konon kan, dan kalau dia tak suka...tak yahlah tunjuk sangat. Awak tu bukan kawan yang bagus pun...orang tu dah ler selalu gi umah awak kan, awak tu gi umah dia..skali je????? tak perlah yang tu kan.

So, I've decided, since aku ni pun ada otak dan pergi sekolah kan.....tak yah lah berkawan ngan orang macam ni. Tak rugi pun. Sorang pergi....seribu mari.

P/s: Untuk sesiapa yang baca entry ni dan terasa....silalah muhasabah diri. Renung2 kan dan selamat beramal.

5 comments:

yatie said...

uik..tatau pun..senyap2 dah jumpa kawan baru yg ok:) happy to know that. nanti bila2 boleh kenalkan..:)

Hotmama said...

Boleh kak Y....best kawan ramai2 ni. Banyak ilmu dan pengalaman yang kita boleh dapat.

Peminat Bacaan said...

menghadapi orang yang suka menyokong kawannya mengata kekurangan seseorang...walhal dia yang menyokong yang simengata tu xsedar yg dikatanya itu adalah kekurangannya sendiri.Mungkin itulah balasan dariNya sehingga kekurangan itu belum lagi dimakbulkan olehNya..

Hotmama said...

Thanks for the comment. I really appreciate it (Even I'm a bit confuse with the statement). Aku admit yang aku ada kekurangan dan kelebihan. Semua manusia pun macam tu. Tak dak orang yang perfect. Tapi kau ni mungkin spesis alien kot sebab ada kelebihan saja. Tapi please bear in mind, kelebihan yang kau ada tu...anytime Allah boleh tarik balik. Sudah lah tak yah menyamar @ orang lain yang tulis bagi pihak kau. I know who you are.

Jim Broga said...

Sue, staff LGK yang macam dah kenal lama tu bukan memang dah kenal lama ke??? anyways...selamat bertekak dgn pengomen2 diatas... true friend punya definition ni susah sikit nak jelaskan..sue..depends on persepsi org...macam survey gak la ni....