Tuesday, February 3, 2009

Biar rosak badan,jangan rosak makanan

Ermmm...pernah dengar tak peribahasa ni?aku pun tak ingat sapa yang mula cipta ayat ni.Kalau tak silap masa tu aku kat umah Nana aku kat Tanjung.Masa tu dia jamu aku,hubby and mak aku makan nasi tengah hari.Aku makan sepinggan je pastuh dah tak tambah.Masa tu jugak aku baru 3 hari kot lepas kahwin,kiranya tengah jaga badan lagi ler konon.Nana aku ni cukup pantang kalau pi umah dia pastu makan sket je.Maka aku kenalah sound ngan peribahasa ni "Biar rosak badan,jangan rosak makanan".Wehhh...first time aku dengar weiii.

Tapi aku tak naklah mengamalkan peribahasa tu sebab tak nak lah sampai rosak badan ni.Sebab apa tau bila dah rosak,dah tak der ganti.Kedai spare part mana2 pun tak jual.Jadi untuk elakkan makanan pun tak rosak jadi janganlah beli atau masak banyak-banyak.Masak la ala kadar je.Cewahhh aku ni,sekarang nak cakap pasal kesihatan lak.Bukan apa,baru sekarang aku sedar banyak masalahnya bila makan terlalu mengikut nafsu.Makan memang sedap tapi badan menderita nak menanggungnya.

3 comments:

kakngah said...

ayh sy punye style.. biar xcukup.. jgn berlebih.. cara2 supaya tdk mkn banyak & tdk membazir... hehhehe... (tp, kalau kami blk, umi mesti msk banyak2...)

Hotmama said...

betul kak ngah,jangan mkn lebih2....

Men said...

mmg betul biar rosak badan .. jgn rosak makanan .. senang lah sikit bedal makanan yg tak luak tu.. maka makin kembang lah hari demi hariii... dari timbang kati ke timbang kilo..