Wednesday, January 28, 2009

Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS)

Pernah dengar tak pasal penyakit ni?Penyakit ni hanya berlaku kepada 1 daripada 15 orang wanita di dunia ni.PCOS adalah satu penyakit dimana berlakunya ketidakseimbangan hormon dalam badan seseorang wanita tersebut.PCOS akan menyebabkan seseorang wanita tersebut mengalami masalah kesukaran untuk pregnant,period yang tak betul,masalah lebihan bulu kat badan(example ada misai,bulu kaki yang banyak),rambut gugur,berat badan cepat bertambah dan susah untuk kurangkan berat badan.Kesan dari penyakit ini yang paling ketara adalah kencing manis dan keduanya kanser pangkal rahim.

Jadi kepada wanita yang punya masalah sukar untuk mengandung walaupun dah kahwin hampir 2 tahun,pergilah dapatkan rawatan.Tak ada penyakit yang tak boleh diubati.Treatment yang paling berkesan untuk PCOS ini adalah kurangkan berat badan.Tujuan untuk kurangkan berat badan adalah supaya period kita jadi stabil balik,dan bila period mula stabil maka chances untuk pregnant is very high.Secondly pergi dapatkan rawatan susulan dari doktor pakar sakit puan kat mana-mana hospital.Dapatkan medication yang sesuai untuk penyakit ini.

As a woman,perkara yang paling penting dalam hidupnya adalah mempunyai sebuah keluarganya yang lengkap.Baru sempurna hidup seorang wanita itu bila dia mempunyai anak dari darah dagingnya sendiri.Semua ini adalah rezeki dari Allah SWT dan hanya dia sahaja yang mengetahui segala-galanya.Wallahualam....

5 comments:

Sall said...

Erm... Sue, yang ni takpernah dengar lak... ko kena ke? sabar la yer..

Mcm Sal dulu pun susah gak nak leka mula2.. Sall ada bicornuate uterus, yang ni pun amat jarang orang dapat, ... tapi alhamdulillah, Allah nak bagi rezeki, walaupun banyak dugaannya, ngan bleeding tiap kali pragnent, kena rest in bed, baby lak tak cukup bulan, dapat dah 2... InsyaAllah, kalau dah Allah nak bagi, mesti ada nanti.. sabar je yer...

Eina said...

sabar yer sue...semoga ader hikmah di sebalik semua kelajadian ini semua.

Beautiful Disaster said...

hye. salam singgah. br 1st time dtg sini. sy pn slh sorg dr penghidap PCOS. alhamdullillah lps 2 bln kawin sy br dpt tawu. xlama sgt. pastu buat treatment kt hsptl. die byk bg ubat baik dr segi makan, sumbat kt tmpt "ttut", mcm2 lg. 10 bln kawin alhamdullillah terus lekat. tu pn sy amalkan jgk bce Ya Musowwir setiap kali sujud time sembahyang, bce mase tgh minum air, n mntk suami awk bce Ya Musowwir kt ubun2 awak sblm bsame. cubelah. tp tu sume rezki dr Allah jgk. cubalah.

Hotmama said...

hai beautiful;
sy pun br dpt tau.so now ada ambik medication yang doktor bagi lah dan kena control berat badan...insyaAllah kalau ada rezeki mesti ada kan...boleh email kat saya tak surah Ya Musowwir tu camne.Thanks

Leeda said...

salam, nk tanye..period saya stabil dh 4 bln. sy ni pcos ker kalo period stabil?