Tuesday, January 20, 2009

Ekonomi Dunia semakin teruk

Tengok tak Buletin utama semalam?even hari ni kat paper pun ada.Bayangkan negara menjangkakan hampir 200,000 pekerja kilang akan dibuang kerja.Seramai 45,000 akan dibuang sebelum hujung bulan ni.Memang teruk sangatlah recession kali ni kalau dibandingkan tahun 1998 dulu.Masa tu,cuma 85,000 yang hilang pekerjaan,but now?dan yang paling takut aku baca,paling cepat masa yang diperlukan untuk pulihkan ekonomi dunia ni adalah 18 bulan.Uiskkk,lama gak kan.Macam mana lah nasib diaorang yang hilang pekerjaan ni,macam mana depa nak tanggung anak bini makan?

Aku berharap pekerja asing akan diberi keutamaan dalam proses pembuangan kerja ni.Hantar depa semua ni balik tempat masing-masing.Ini tak,ada pulak majikan yang lebih utamakan warga asing berbanding dengan warga tempatan.Alhamdulillah,aku stay ngan MAB lagi.Kalau lah aku keje di sektor perkilangan ke,confirm sekarang aku tengah tanam anggur.Walaupun OT dah tarak,tapi sekurang-kurangnya aku masih ada job dan ada income tiap2 bulan.

6 comments:

Eina said...

ye betui tu sue...harus bersyukur kita masih ada job n income tiap2 bulan kan w/pun kdg2 x cukup..hehehe

Yatie SawaNiLa said...

hantar je pekerja asing tu balik....dpastu pendatang haram pun baik hantar balik sbb dorang pun akan mnyusahkan kite
yela bila takde kerja mula lahamerompak menyamun........ yang kena buang kerja kena lah cari alternative lain.. meniaga ke.. bertani ke... actually peluag ada nak ngan taknak and yang penting modal... so far aku kat sini ok lagi...tapi bosan sbb politik kerja...skunk ni japanese suka sgt main politik ngan aku sbb aku solely handle japanese account (aku cover satu jepun) since dorang ada kesan dgn kemerosotan ekonomi dorang mula carik hal ngan aku so that dorang dapat account aku... dorang takut dorang nya opis kena tutup kat sana...sbb tak mendatangkan hasil

Sall said...

Takut la kite dengar ni weh.. waa.. dah la macam nak cari keje balik.. sekali orang lain dah start nak buang orang yer.. harap2 tak la sampai 18 bulan tuk recover balik..

Harap2 kite semua tak la jadi mangsa kan..

Hotmama said...

eina;
Btul kak ina,mmg tak cukup tapi better ada sket dr xder langsung.

Yat;
Aku setuju sgt ngan kau.nape nak lebihkan org luar dan lagi plak,kerajaan pun kena gak mainkan peranan.yess,kalau xder keje skali pun,still leh wat keje lain.yang penting jgn pilih kerja.Bab modal yess,mmg akan jd masalah tapi boleh start dr kecik kan.Mcm2 leh buat,antara nak ngan tak nak je.

Sall;
Hrp mcm tu lah.Tak sanggup nak tunggu smpi 18 bln.

sabrinaabubakar said...

Well kak su for timebeing yang dibuang hanya di sektor elektrik and automotive (i get news yang proton akan bankrap tapi tak tahulah)..anyway i was lucky sebab Ayie sib baik masih banyak lagi projek dengan government so takdelah cecite kena buang bagai..hihihi..naik gaji lagi ader..hehehehe...

SueCute said...

Bersyukur dengan apa yang ada sekarang.....