Friday, January 2, 2009

Baru nak terhegeh-hegeh

Semalam 1 January 2009,maka berkuatkuasalah pemakain tali pinggang keledar kat penumpang belakang.As for me,hari ni baru nak terhegeh-hegeh nak pi Perodua Service nak pasang.Sejak depa buka pada 15th Dec,hampeh aku ngan hubby buat derk je.Tapi bila dah dok kalut macam ni,baru nak pi cari dan pasang.Memang kami tak ada anak tapi anak buah hubby dok ngan aku sekarang so tempat duduk blakang tu akan ada orang lah.Tadi ada call Perodua Service Nilai,dia kata depa tak buat dan hanya Seremban je yang buat.Call Seremban hampeh tul,dari tadi dok engage.Ada 3 nombor,tapi ketiga-tiga engage je. Risau gak kalau tak pasang sebab kena saman sampai RM300.Eiii..tak sanggup den kalau saman banyak sampai camtu.Jadi sekarang ni,padan muka aku kan,last minute baru nak terhegeh-hegeh.

3 comments:

Men said...

kadang2 penguatkuasaan undang2 pemakaian TPK ni macam tak adil trhadap pengguna.. Mmg kita akui keselamatan adalah penting .. tetapi jika kita fikir secara rasional nya .. penumpang belakang kurang terdedah kepada kematian akibat kecederaan disebabkan ada halangan saperti kerusi dihadapan. Tetapi kalu kemalangan sehingga remuk dan hancur bukan sahaja disebabkan tersepit tetapi juga disebabkan terperangkap oleh TPK.
..dan satu lagi buat golongan yg tidak mampu dan mempunyai ramai anak .. penguatkuasaan ini adalah saperti satu tekanan dan tidak brtimbang rasa.
Banyak lagi kita boleh lakukan utk mengurangkan kemalangan contohnya menguatkuasakan undang2 yg sedia ada serta digubal supaya hukuman lebih berat saperti penjara mandatori dan sebat.
Soal penguatkuasaan TPK ini akan membuar satu pihak akan menjadi kayaraya dan ada pihak yg brkepentingan mendapat faedah drpdnya...

Hotmama said...

yeap,saya setuju 1000000%.dan lg satu nak pasang tpk ni kena wat appointment dulu dan giliran aku pada bulan 7 nanti....mak aiiiii

Men said...

haa ,,, padan muka ... trhegeh2 sangat ... buat masa sekarang ,, for temperary period(takut kena saman)ko pasang dulu TALI RAFIA kt belakang ... hahahahahahahahahahahah .....