Wednesday, October 22, 2008

Ikan Bawal masak sweet N sour

Lama benar aku tak masuk dapur.Rasanya dah dekat 2 bulan tak masak kat umah.Dah husband masa bulan posa,sebulan direct berbuka kat kedai.Aku pulak boleh dikatakan dibulan posa aku banyak berbuka kat opis je.Hari ni ingat nak masak tapi tak dak orang nak makan.Tapi apa-apa pun aku nak share ngan korang akan salah satu masakkan kegemaran my hubby and also me.Ikan masak sweet and sour,I'm sure that everybody know this menu and also know how to cook.Tapi hari ni Im going to share with you my own receipe.Maybe sama ngan you all nyer receipe and maybe lain sket.Aku suka guna ikan bawal putih untuk receipe ni.Tengoklah dulu gambarnyer yer pastuh kita cakap pasal receipe nyer.


Bahan-bahan
a) Bawang putih dua ulas
b) Bawang Merah 2 ulas
c) Halia sedikit
d) Bawang besar (Untuk ditabur)
e) Cili hidup (Untuk Ditabur)
f) Sos Cili sedikit
g) Sos Tomato sedikit
h) Gula sikit
i) Garam secukup rasa
j) Yang ni terlupa lak,of course la ikan bawal sekor (Digoreng)

Cara masak
Mula-mula,blender bawang putih,bawang merah and halia.
Pastu tumis bahan blender tadi sampai naik kuning.Dah tu,buh lah sos cili and tomato,gula sikit dan garam secukup rasa.Pastu masuk lah ikan yang digoreng tadi,gaul-gaul kan.Lepas tu tabur lah bawang besar dan cili hidup yang dah dihiris tadi.Ha,siap dah...Kan senang.

13 comments:

sabrinaabubakar said...

ni leh caya ke kak sue yang masak nih???ohhh tidak!!!pandangan ku telah kabur...hihihihihi
cayalah ada improvement..
kang datang sana nak kak su masak k..wah manja nih

Hotmama said...

sabarina...ingat kak su tak pandai masakkk?????eh dah org dah terror lah

Wawa_Nadwa said...

Salam singgah kak.

ya rabbi.
terliur wawa tgk bawal tuh.
yum yum nyummy..
hiks!

Hotmama said...

Hi wawa;

Terima kasih sudi singgah kat blog akak.terliur ke?hehehehe,sedap tau.meh lah jemput makan nanti.

sabrinaabubakar said...

hihihi
tahniah tahniah..kakakku sudah maju 20ploh tapak dah..huhuhu

Sall said...

Waa.. Sue.. first time Sal dengor ko masak... hahahah... u r invited to my house on 1st November... datang ye..

izzamil said...

haaah.. dier buat dah ... citer pasal makan lagiii.....

Jim Broga said...

lain kali, kalau takde orang nak makan call 019-566XXXX.. anytime - anywhere.

anuar said...

kau org ni cita sal makan...aku tgh diet ni....rasa2 kan dah 4 bulan bini aku tak masak kat aku...aku ajer yg masak kat dia...aper2 pon aku sayang kat dia...love u mama...

yatie said...

laaa..sue, tgk ikan bawal ni..baru kak Y teringat...beli ikan bawal last week tak masak2 lagi. ape jadi ntah dgn ikan2 tu..asyik pergi open house je..bila masa nak masak nye..:P

Hotmama said...

Sall;
kau ingat aku tak pandai ke?saje tak nak tunjuk kepakaran hah.kang kalau tak kan susah.ramai yang tempah.

Izzamil;
Tak semestinya citer pasal makan,rosak diet saya ni.Bukan masak pun.bagi tau resepi je.Apa laaaaa

Jim;
Okay,cash on delivery okay.

Anuar;
Papa ni,wat malu je tau.Mana ada 4 bulan?yang mama dok masak air hari2 tu apa?hehehehehe...I love u too.Thanks yer for the present.

Kak Y;
Ha,boleh ke idak makan tu?su plak hr tu beli ikan keli tggl lagi sekor tak masak2 lagi.dah 2 bln dalam peti sejuk.

izzamil said...

haa.... nuar , ko citer lagi aper dier buaat kt ngko ... dier penah dera ngko tak ..
aper pun aku tabik springggggg laa .. sbb pandai masak .. betuah bini ko nuarr ..

Hotmama said...

yoyo je pandai masak.masak maggi pandai lahh...hahahahahha.Papa jangan marah yer.