Friday, August 29, 2008

Air Traffic Controller KLIA

As promised, today I will upload few PIC during my visits at ATC KLIA. But before that nak story sikit pasal ATC ni kat korang. ATC KLIA fungsinya seperti Polis traffic kalau kat jalan. Mereka yang memberi arahan pada pilot untuk take off, landing di KLIA sahaja. Once the flight already take off, ATC di Subang Jaya akan take over. ATC kat Subang Jaya yang akan mengawal semua aktiviti di udara Malaysia.
Last time, ATC KLIA was the highest control tower in the world. Tetapi sekarang tidak lagi, ATC di SuwaharnaBumi Thailand is nombor one dan kita dah jatuh second. Masa visit ni, sempatlah kitaorang berbual dengan duty officer dan dengar cara mereka berkomunikasi dengan pilot. Their communication must be clear untuk keselamatan sesebuah kapal. Sempat gak kita orang tanya pasal vacancy kat situ. For Pegawai kena la ada degree in any field but speciality in technical la. For Penolong pegawai pulak must have diploma in any field. The salary ikut gaji kerajaan yang biasa tu la tapi yang special nyer dari segi allowance diaorg, boleh di katakan allowance je dah sekali ganda gaji basic. so sapa-sapa yang teringin boleh la cuba-cuba nanti.

Ok kat bawah ni few gambar yang sempat kita orang ambil masa kat ATC. Yang ini posing sebelum naik atas tower.


Inilah tempat diaorang bekerja.


This is how they control kapal.



Pemandangan KLIA dari Control Tower


Ha..ni gambar lain-lain me and my friend kat Control Tower tu.




Lepas dah habiss tu, masing-masing menghabiskan duit untuk membeli souvenir sebagai kenang-kenangan....
wah,cam lawatan sambil belajar budak sekolah kan.Hihihihi......

9 comments:

sabrinaabubakar said...

emm minah tu...spasal lak cleaning ikut ek?

Hotmama said...

ni anjuran kelab sukan dan rekreasi MAMTS. So, ia joining antara Cleaning ngan SMD la sab.

sabrinaabubakar said...

hihi..lawatan sambil blajar..hehehe..bagus bagus blaja leklok eh

Hotmama said...

Baik Cikgu!!!!

Sall said...

Sangat berinformasi la entry ko ni su... Sal dok tunggu je ko nyer Scarf tu yer..hehehe... cant wait to see itttttt.........

izzamil said...

Kt C.T. tu byk Ex-TUDM ker...

Hotmama said...

eh tak pasti la pulak, tak ter pikir pun nak tanya. Tapi dari kitaorg tengok depa cara bercakap semua macam yer je bekas ex-TUDM tu.

Sall, su dah letak dah entry pasal scarf tu.

hemant said...

Hi!

All the pictures is very nice. I think you got a true and beautiful life partner. your friends are also too good. all the best.


===================================
Rajnish
look4ward

Hotmama said...

Dear Hemant;
Thank You very much, All the best to you too.